26.4.18

Το τρέξιμο «αδειάζει» το μυαλό

Πολλοί λένε πως συμβαίνουν μαγικά πράγματα όταν πηγαίνουν για τρέξιμο. Ένα καλό τρέξιμο σε κάνει να νοιώσεις σαν ένα ολοκαίνουργιο άτομο πολλές φορές. Εξάλλου είναι γνωστή η δράση του τρεξίματος με την έννοια της ψυχολογικής ροής και την άισθηση του αδειάσματος του μυαλού. Σαν την βροχή που τρέχει κα ξεπλένει τους δρόμους, πόσες φορές και έμεις έχουμε νοιώσει έτσι μετά από ένα «γεμάτο» τρέξιμο.

Δεν μας είναι άγνωστη η αίσθηση της συναισθηματικής αποφόρτισης και της κατευναστικής δράσης του τρέξίματος σε επίμονες σκέψεις και ανησυχίες. Είναι από παλιά γνωστή αυτή η δράση στους κόλπους τον δρομέων η οποία επιβεβαιώνεται και ερευνητικά. Συγκεκριμένα μετρήθηκε με ΗΕΓ η δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου 11 υπερμαραθωνοδρόμων μετά από 6 ώρες τρέξιμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως την πρώτη ώρα η περιοχή του πρόσθιου τμήματος του εγκεφαλικού φλοιού και η οποία είναι υπεύθυνη για το εκτελεστικό κομματι, έδειξε μειωμένη δραστηριότητα ενω και οι ίδιοι οι δρομείς δήλωναν πιο χαλαροί και με αίσθηση ροής.

Σε νεότερη έρευνα επίσης φάνηκε πως η άσκηση 30-40 λεπτών βοηθάει την δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο και ειδικότερα στην περιοχή του ιππόκαμπου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη και την μάθηση κατ’επέκταση.

Επιπλέον άλλη μελέτη έδειξε την σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τρεξίματος και συναισθηματικής εξισορρόπησης. Σε αυτή την έρευνα οι συμμετέχοντες ένα ικανό δείγμα 80 ατόμων, παρακολούθησαν την τελευταία σκηνή μιας έντονα δραματικής ταινίας. Πρίν από την προβολή η πειραματική ομάδα έκανε ελαφρύ τρέξιμο για 30 λεπτά και η ομάδα ελέγχου απλά πέρασε τον χρόνο περιμένοντας. Τα αποτελέσματα μέσω ερωτηματολογίων έδειξαν πως εκείνοι που έιχαν τρέξει είχαν «αναρρώσει» πιό σύντομα απο την συναισθηματική φόρτιση της ταινίας.

Αλλά υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος που κερδίζουμε με το τρέξιμο και το οποίο είναι ένα υποκειμενικό βίωμα, μια εσωτερική αύρα που δύσκολα μετριέται. Την ονειροπόληση, την ικανότητα του νου να πετά εδώ και κεί ενώ κυλάνε τα χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Η ονειροπόληση έιναι μια προστατευτική λειτουργία του εγκεφάλου ώστε να αποφορτίζεται από τις ανησυχίες και τα καθημερινά άγχη. Έιναι μια κατάσταση Ενσυνειδητότητας στο όνειρο και την φαντασία. Ρωτήστε τους υπερμαραθωνοδρόμους και θα σας πουν πόσο ονειροπολούν και πόσο ευεργετικό έιναι για το άθλημά τους.

Η γνωστή φράση που έχει επικρατήσει σαν γλωσσικό μιμίδιο σχετικό με το τρέξιμο «Τρέχω για να καθαρίσει το μυαλό μου» νομίζω πως συμπυκνώνουν σε μια γραμμή όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου