29.3.18

Τα ευεργετικά οφέλη ενός… Μαραθώνιου

Η συμμετοχή σε ένα Μαραθώνιο μοιάζει για τους περισσότερους ανθρώπους κάτι το αδύνατο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Φυσικά και δεν πρόκειται για κάτι εύκολο κι είναι ευνόητο ότι απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά, όμως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας δυνάμεις κι αντοχές, πολλές φορές άγνωστες ακόμα και σε μας τους ίδιους, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε σπουδαία επιτεύγματα.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αλλάζει κι οι συμμετοχές σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων ολοένα κι αυξάνονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και λέμε «ευτυχώς» επειδή η προετοιμασία για έναν τέτοιο αγώνα μπορεί να μας προσφέρει πλούσια οφέλη και να μας βοηθήσει στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

Το πρώτο θετικό στοιχείο αφορά την υγεία μας. Οι προπονήσεις ενόψει ενός αγώνα μπορεί να είναι εξαντλητικές, ωστόσο θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, η καρδιά μας γίνεται δυνατότερη κι οι μύες μας πιο γυμνασμένοι. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε καλύτερα, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά.

Έχει αποδειχθεί εξάλλου ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετικό σε άλλες δραστηριότητές τους, ακόμα και στο επάγγελμά τους. Το 2012 ο Αμερικάνος χρηματιστής Michael Esposito συμμετείχε στο Τρίαθλο της Νέας Υόρκης και την αμέσως επόμενη ημέρα «πέταξε» για το Λας Βέγκας προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τουρνουά παιχνιδιών με τράπουλα (WSOP’s main event). Όχι μόνο ανταπεξήλθε, αλλά ξεπέρασε και μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τον Barry Greenstein και τον Chris Moneymaker, φτάνοντας μέχρι το τελικό τραπέζι.

«Η προπόνηση για το Τρίαθλο ή για οποιαδήποτε άλλη κούρσα αντοχής, σε βοηθάει να παραμένεις ήρεμος. Δεν σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι και παραμένεις συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις» σχολίασε αργότερα δείχνοντας ότι η απόφασή του να αλλάξει τρόπο ζωής τον βοήθησε να γίνει «καλύτερος» με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Εάν πάρεις την απόφαση και κάνεις το πρώτο βήμα για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό (και τόσο απαιτητικό), αυτόματα η αυτοπεποίθησή σου αυξάνεται. Εάν δε, καταφέρεις κι ολοκληρώσεις έναν αγώνα μεγάλης αποστάσεως η ηθική ανταμοιβή θα είναι τεράστια. Δεν έχει σημασία σε τι θέση θα τερματίσεις, αφού είσαι, πλέον, ένας Μαραθωνοδρόμος. Οι περισσότεροι δρομείς, μάλιστα, αναφέρουν την ημέρα που ολοκλήρωσαν τον πρώτο Μαραθώνιο ως μία από τις σημαντικότερες της ζωής τους. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να γίνουν παράδειγμα και σε άλλους δημιουργώντας μια αλυσίδα που μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι ένας Μαραθώνιος μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να συγκεντρωθούν χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και να προωθηθούν κοινωφελή μηνύματα. Ολοένα και περισσότερα δημόσια πρόσωπα, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε τέτοιους αγώνες προκειμένου να βοηθήσουν συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, με μεγάλη συνήθως επιτυχία.

Εφόσον μπορείς να ολοκληρώσεις έναν Μαραθώνιο μπορείς, πλέον, να κάνεις τα πάντα. Κανένα εμπόδιο δεν θα σου φανεί ανυπέρβλητο και καμία δυσκολία ανίκητη. Ο καθένας μας μπορεί να… γυρίσει το κουμπί και να ανακαλύψει σιγά-σιγά τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του. Φυσικά, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει με προσοχή και μέτρο, ώστε να αποφευχθούν όχι μόνο οι τραυματισμοί, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα θα μας οδηγούσε στην πρόωρη παραίτηση. Δεν θα είναι εύκολο να τα καταφέρουμε, όμως σίγουρα μπορούμε και, πιστέψτε το, αξίζει τον κόπο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου